Blomfrun

Blomfrun

Trädgårdens alla hörn

En blogg för alla som vill ge tips, råd och inspiration till att våga prova, våga misslyckas och våga skapa liv i sin trädgård.
Oavsett om du odlar i en kruka på balkongen eller i trädgården så finns det en plats för odling, för alla.

Svartfläcksjuka på rosor

Skadegörare, ohyraPosted by Jeanette Sat, June 13, 2015 10:53:46

Vilken chock mina vackra buskrosor, Pink the Fairy, en klasblommig rabattros som är marktäckare, tappar sina blad och är fulla av Svartfläcksjuka! Även spinna har angripit buskarna och vissa har helt tappat sina blad. Det har gått på bara några veckor.

Vid inköpet av mina marktäckande rosor var tålighet en viktig faktor eftersom rosorna skulle stå i en slänt som är stenig och brant. Rosorna har varje åt blommat vackert hela sommaren och långt in på hösten. De första rosorna som vi planterade är ca 4 år gamla.

Jag försökte genast hitta information och åtgärd på problemet och det här är lite av det jag hittade.

Svartfläcksjuka angriper plantas nedre del nära marken. Blad och ibland även skott får brunsvarta fläckar. Angripna blad gulnar, vissnar och faller sedan av. I värsta fall kan hela busken tappa alla blad.

Svarfläcksjukan är en svamp som sprids med små lätta sporer som kan föras långa vägar med vinden eller vattendroppar, de övervintrar i jorden.

I hög luftfuktighet och stilla väder frodas svampen som bäst Sporerna övervintrar i jorden, så även jorden måste behandlas.

Åtgärd: Blocka bort angripna blad omedelbart, gräv ner eller kasta dem i soporna. Plocka även bort alla blad som fallit till marken.

Efter att ha hittat Binab TF WP som är ett biologiskt bekämpningsmedel som ska motverka svartfläcksjuka så handlade jag det på nätet. http://www.wexthuset.com/naturlig-ekologisk-bekampning På en dag hade jag fått medlet Binab TF WP vilket är otroligt snabbt levererat. Jag började behandlingen igår kväll och håller tummarna.

Nedan några länkar som är intressanta. Där finns information om Svartfläcksjuka på rosor.

http://www.odla.nu/inspiration/vaxtskador-pa-rosor

http://www.svenskros.se/gamla/vanligaste_svampsjukd

SLU Statens Lantbruks Universitet.

http://www.slu.se/Documents/externwebben/ltj-fak-dok/Tr%C3%A4dg%C3%A5rdslabbet/pdf/vaxtskyddsstigen_37_utskrift.pdf

Jag hittade även en test som gjorts av Riksförbundet Svensk Trädgård, 2010.

http://www.tradgard.org/kunskap/tradgardsspanare/2011_binab.html

Började min behandling igår kväll och håller tummarna. Trots den test som jag hittade på Svenska Trädgårdars hemsida. Så är min förhoppning att behandlingen verkar.  • Comments(1)//blogg.blomfrun.se/#post9